FAKTAI IR INTERPRETACIJA

Jau senokai šiame tinklaraštyje buvo rašyta apie istoriją mokykloje. Priežastys dvi: nei kas nors ypatingai pakito šioje srityje, nei yra noro ir laiko domėtis „užklasine“ veikla. Šiomis dienomis proga atsirado.
Vienas kolega atsiuntė nuorodą, demonstruojančią mokymą/mokymąsi karantino sąlygomis Anglijoje. Kiek patyrinėjus, matyti, kad madas diktuoja BBC. Korporacija ne tik pateikia mokomąją medžiagą. BBC netgi sudėlioja skirtingų dalykų pamokų tvarkaraščius visoms klasėms. Įdomiai atrodo, ypač, kai palygini su mūsų saviveikla. O kur čia istorija?
Pabandžiau pažiūrėti, ką patiems vyriausiems siūlo mokytis per istorijos pamokas. Jau pati pirmoji pamoka nustebino:

Britai perrašo istoriją savo mokiniams? Pavėlina karo pradžią pora dienų? Iš principo, pykti negali, nes užsimenama ir apie mums įprastus rugsėjo 1 dienos įvykius – Vokietijos veiksmus prieš Lenkiją. Bet akcentas nukreiptas į save…
Gerai pagalvojus, rugsėjo 1 d. iš tikro prasidėjo tik dvišalis karinis konfliktas. Tokiu atveju, kodėl karo pradžios nepaieškojus ir kiek anksčiau. Pavyzdžiui, kodėl nepradėjus karo pradžia laikyti t.v. „Mukdeno“ incidentą 1931 m.? Arba Antrąjį Japonijos-Kinijos karą, prasidėjusį 1937 m.? Arba sovietų ir Japonijos susidūrimą Mongolijoje 1939 m. pavasarį? O gal karo pradžia gali būti sietina su Italijos invazija į Abisiniją 1935 m.?
Neabejoju, kad galėtume surasti ir daugiau momentų, kada prasidėjo karo veiksmai, vėliau vienaip ar kitaip susilieję į upę, tapusią Antruoju pasauliniu karu. Esmė yra ne visuotinai pripažinto susitarimo karo pradžia laikyti 1939 m. rugsėjo 1 dieną atsisakymas. Gal labiau vertinga būtų tokią temą „Kam ir kada prasidėjo Antrasis pasaulinis karas“ paversti tema, kuri atskirtų istorijos mokymą vidurinėje ir pagrindinėje mokykloje? Kita vertus, kokia prasmė, kai valstybiniame egzamine reikia tik pagrindinės mokyklos žinių?
Beje, jei jau kalbame apie nacionalines įvykių ar reiškinių vaizdavimo perspektyvas, tai kaip Jums atrodytų toks „teisingas“ pasaulio vaizdas?

Komentuoti negalima.