DVI AKTUALIJOS – DVI INTERPRETACIJOS

Šiuo metu žiniasklaida perpildyta diskusijomis apie dvi problemas: lietuvių kalbos ir literatūros egzamino pokyčius ir Lukiškių aikštės paminklą. Pabandom pritaikyti pačią elementariausią logiką… ir nėra apie ką diskutuoti.
Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas. Šių metų laidos abiturientai egzamino metu galės laisvai pasirinkti autorius, atskleidžiančius suformuluotą rašinio temą. Pasipiktinusių klausimas toks: „Jei mokiniai rinksis užsienio autorius, tai kaip be lietuvių autorių kūrinių atrodys lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas?“ Atsakymas: „Pats egzamino pavadinimas nurodo, kad tai yra dviejų dalykų sintezė: lietuvių kalbos, kuria dėstomos mintys, ir literatūros, kuria remiamasis. Ne lietuvių literatūros, bet literatūros apskritai.“ Problema liktų, jei būtų laikomas lietuvių kalbos ir lietuvių literatūros egzaminas.
Lukiškių aikštės paminklas. Beje, jei priklausytų nuo manęs, tai palikčiau tik dabar plėvesuojančią trispalvę. Kam reikia apkrauti tokią gražią erdvę kokiais nors stabais? Bet… Dabar konkurse nugalėjęs „bunkeris“, esą, neatitinka paveldosauginio reikalavimo, kad Lukiškių aikštė turi būti lygi. Įdomu, kaip galima pastatyti paminklą, kuris būtų lygus su visu aikštės paviršiumi? Be abejo, jei dabartinį „bunkerį“ laikytume paprastu aikštės reljefu, tada problema gal ir kyla. Bet jis nėra reljefas. Jis yra tiesiog paminklas. O paminklas net privalo pakilti virš aikštės plokščių. Pusmetriu, metru, trim metrais… Sakysit, didelis plotu paminklas? Bet, ar yra kur nurodyta, kad jis privalo neviršyti kelių kvadratinių metrų ploto?
Ar aš čia ko nors nesuprantu?

Komentuoti negalima.