PIRMIAUSIA REIKIA ĮVERTINTI VERTINTOJUS

Pirmiausia reikia įvertinti vertintojus“… Taip savo tinklaraštyje rašo buvęs KTU gimnazijos direktorius, būsimas Vilniaus miesto tarybos narys (tikriausiai – pasiseks?),  ir savo srities, tiksliau – sričių, maestro Bronislovas Burgis. Skaitau kiekvieną jo tinklaraščio įrašą. Kartais pritariu jo mintims. Kartais juokiuosi iš – tikro ar specialiai demonstruojamo – jo naivumo. Kartais nesutinku. Bet prieš keletą metų pats sau uždraudžiau diskutuoti TEN. Tad ir šis įrašas – ne diskusija, o tik padrikos mintys ta pačia tema.

Be abejo, geriausia būtų, kad jokių vertinimų nebūtų. Tada nereikėtų jokių vertintojų. Deja, taip nėra. Dabar tai pačiai KTU gimnazijai reikia naujo direktoriaus. Dievulis jo nepaskirs – reikės kažkam rinkti. Kas yra direktoriaus (savivaldybės nario, gražiausio užpakaliuko ir t.t. ir pan.) rinkimai? Tai ir yra VERTINIMAS. Norim mes to ar nenorim, matuojam pretendentus, lyginam vienus su kitais, blusinėjamės po jų praeitį, bandom nuspėti jų ateitį, kol įvertinam – šis yra pats geriausias.
Kas tai turi daryti – įvertinti pretendentus? Tas pats B.Burgis kiek anksčiau rašė: „bukagalviai <…>  rengia šešias valandas trunkančius egzaminus kandidatuojantiems į gimnazijos direktoriaus vietą. Egzaminas direktoriui! Kažkas suteikia sau dievišką teisę taip tyčiotis iš žmonių, kurie tikriausiai yra šimtą kartų garbingesni, protingesni, labiau išprusę už tuos egzamino rengėjus. Nes gi joks proto ir garbės turintis žmogus tokio egzamino nerengtų už jokius pinigus!“ Nedidelis pastebėjimas ne į temą: tokį vertinimą sugalvojo ir iki šiol jo karščiausias šalininkas, gynėjas yra žmogus, kurį bene vienintelį iš visų švietimo ir mokslo ministrų tas pats B. Burgis vadino „mano ministru“. Taip išeitų – „bukagalvių vadas?“ Tiek to…
Tai kaip tas naujasis direktorius atsiras? Sueis KTU vadovybė, KTU gimnazijos mokytojai, alumnai, mokiniai, jų tėveliai ir išsirinks? Betgi jie yra tos pačios KTU gimnazijos sistemos dalis! Apie tokį vertinimą B. Burgis irgi turi savo nuomonę:  „Fizikai žino – sistema negali įvertinti pati savęs.“ Irgi taip pat galvoju, nors ir nesu fizikas. Pavyzdžiui, galvoju, kad egzaminų užduočių galutinio vertinimo (jau po visko) neturėtų vykdyti jo rengėjai, vykdytojai. Vadovėlių vertinti neturėtų jų rašytojai.
Todėl vertinimas ir bandomas perkelti už jos pačios ribų. Tie kandidatams į direktorius „egzaminą organizuojantys bukagalviai“ – profesionalūs personalo atrankos specialistai, vykdantys atrankas didelėms ir mažesnėms firmoms, dabar besispecializuojantys ir švietimo srityje. Tiesa, jie nepaskiria direktoriaus į konkrečią vietą. Jie tik įvertina vieno ar kito asmens potencialą ir pretenzijų tapti direktoriumi pagrįstumą. O toliau? Galutinis vertinimas grįžta į pačios sistemos rankas. Per trejetą metų tiek šios sistemos ligų, agoniškų paternalizmo trūkčiojimų ar tiesiog neribotos politinės korupcijos prisižiūrėjau. Galiu kirsti lažybų, kad apie tai bus kalbama ir kovo pabaigoje, jau išrinkus (įvertinus, paskyrus, pašventinus, …) naują KTUG direktorių.
Tad, kas turi teisę vertinti vertintojus?

“PIRMIAUSIA REIKIA ĮVERTINTI VERTINTOJUS” komentarų: 2

  1. IME

    O kas įvertins vertintojų vertintojus?

  2. Evaldas

    IME: teoriškai – tokių nėra. Praktiškai – kiekvienas, sugebantis parašyti komentarą internete. :)