PATRIOTIZMAS PATRIOTIZMUI NELYGU

Švietimo reikalus Vilniaus mieste kuruojantis vicemeras Valdas Benkunskas šiandien (2015-05-27) tėškė patriotinius pasiūlymus:
1. Vilniaus mokyklose įvesti pasirenkamą Laisvės kovų istorijos kursą. Jo metu mokinius reikėtų nuvesti į tautos tragišką istoriją eksponuojančius muziejus.
2. Vilniaus mokyklose pradėti dėstyti bazinį mokinio krašto gynybos modulį. Greta kitų dalykų, jo metu reikėtų sutvirtinti mokinius fiziškai, suteikti galimybę išmokti savigynos veiksmų.
3. Įvesti tautinės giesmės giedojimo bei vėliavos pakėlimo prie mokyklų tradiciją. Svarbiausia – prie kiekvienos mokyklos pastatyti po naują vėliavos stulpą, kad „vėliavos pakėlimas būtų šventė ir tam tikra atrakcija visiems moksleiviams“.
4. Kiekvienoje Vilniaus mokykloje įsteigti po jaunųjų šaulių būrį (didesnėse mokyklose – kuopą).
Gražu? Taip! Patriotiška? Netgi labai!
Tiesa, o kam tada istorijos kursas? Arba integruotas pilietiškumo pagrindų ir laisvės kovų kursas? Beje, ar kūno kultūros pamokos negali sutvirtinti mokinių fiziškai? Ar diplomuoti kūno kultūros mokytojai apie savigynos elementus nėra girdėję? Įdomu, ar vicemeras nieko nežino apie buvusius bandymus įvesti privalomą himno giedojimą? Arba įvairių laikų įvairius bandymus primesti jaunimui tai, kas nekyla iš to paties jaunimo vidinių paskatų?
Tiek to, aš jau nebepiršiu nuomonės, kad labiau nei mokiniams patriotizmo trūksta tai LT piliečių kategorijai, kuri amžiumi pasiskirsto tarp vicemero ir manęs. Galvokim ir toliau, kad viso blogio šaknys – jaunimas…
Tiesa, vietoj šių išorinių blizgučių propagavimo aš vicemerui geriau pasiūlyčiau du tikrai patriotiškus darbus Vilniaus mieste:
pirma, ryžtingai ir nesislapstant po visokiom savęs apgaulėm su savito ugdymo koncepcijom ar jautriais mažumų klausimais užbaigti mokyklų tinklo pertvarką;
antra, įnešti nors kiek skaidrumo į miesto švietimo įstaigų vadovų daržą ir pajudinti kelių dešimčių patogių (partinių?) direktorių, kurie metų metais „laikinai eina pareigas“ pajudėjimą iš savo šiltų kėdžių – arba į konkursus toms pareigoms eiti arba … darbo dirbti.

Štai čia ir pamatytume realią patriotiškumo ugdymo programą!

Komentuoti negalima.