DEMOKRATIJOS DARBO VALANDOS BAIGĖSI…

Biblija pasakoja, kad Dievas Mozės vedamus žydus išlaikė dykumoje keturiasdešimt metų. Per tą laiką turėję palikti šį pasaulį tie, kurie gyveno vergijoje, kurie jau buvo įgiję vergišką savimonę. Kito būdo, matyt, net pats Dievas nežinojo…
Mes Lietuvoje po dykumą klaidžiojame dar tik pusę to laiko. Gal todėl gyvenam po senovei, po senovei?
Na, nesu toks autoritetas, kaip vienas kolega – tinklaraščių čempionas, todėl nesakysiu, kad visi mokytojai gyvena tarsi nebūtų tų dvidešimties Nepriklausomybės metų. Ne, yra jau ir naujai mąstančių, suprantančių, kad nedera leisti, jog kas nors tau už nugaros spręstų tavo gyvenimą reguliuojančius klausimus (kažkur šiandien perskaičiau tokią frazę). Bet, iš pradžių…
Likimas taip lėmė, jog visą mėnesį “skauda” dėl istorijos vidurinio ugdymo bendrosios programos projekto. Teko paredaguoti (čia – labai švelnus pareiškimas) projektą. Jį paviešinus – važinėti į pristatymus, prašyti atsiliepimų raštu, su viltimi laukti kritikos UPC interneto svetainėje. Atrodo, ko dar daugiau reikia – gali net anonimiškai rėžti visus argumentus “už” (taip dažniausiai nebūna) ir “prieš” (taip mes pirmiausia suprantame galimybę pasisakyti). Deja, UPC komentarų skyrelis – beveik mėnesį sustingęs ties tuo pačiu pasisakymų skaičiumi. Pašte – vos vienas atsiliepimas su konkrečiais pastebėjimais, pasiūlymais. Ir už tai ačiū! Nors vienam žmogui rūpi, kas jo laukia netolimoje ateityje. Tiesą sakant, jo nuostata naudojimosi demokratijos teikiamomis galimybėmis man jau senokai nekelia abejonių.
O toliau? Kaip viena kolegė pastebėjo, “Na, eilinį kartą pažaista demokratija. Niekas čia nesikeičia – nei kas atsižvelgs į mūsų pageidavimus, nei kas nors apskritai pasikeis!”
Teks pritarti šiai minčiai. Ir štai kodėl. Praktiškai konstruktyvių pasiūlymų apie tai, kaip dar palengvinti mūsų mokinių (o gal ir mokytojų?) gyvenimą, taip ir neteko pamatyt. Tad – į ką atsižvelgt?
O dabar … Diskusijai skirtas laikas baigėsi. Demokratijos darbo laikas irgi ribotas, ji irgi turi teisę į poilsį…
P.S. jei šias mintis skaitys tie, kurie Vilniuje, Klaipėdoje ar Kėdainiuose aktyviai diskutavo ir jaučiasi įrodę savo tiesas diskusijų moderatoriams, tai prašyčiau save išbraukti iš klajojančių po dykumą sąrašo. Ačiū Jums! Apie Jūsų man suteiktas pamokas parašysiu kiek vėliau.

Komentuoti negalima.