IR TOS NELEMTOS MINISTRO PAREIGOS

Buvusi Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė guodžiasi: „…man gėda eiti į darbo biržą“. Grynai žmogiškai ją suprasti gal ir galima. Kita vertus, tuoj pat įsijungia lietuviškas standartinis mąstymas: „Tai čia tik vienam žmogui gėda. Ši gėda ne tokia didelė, kai palygini su laikais, kai didelei švietimo bendruomenės daliai buvo gėda apskritai turėti tokią švietimo ministrę“.
Kodėl tokia įžanga? Dabartinei švietimo ministrei iki to laiko, kol reikės ieškoti naujo darbo, laiko liko gana daug. Nuoširdžiai tikiuosi, kad, priešingai nei buvusiajai, dabartinei ministrei dėl savo asmeninių savybių, profesinių gebėjimų tokia problema nekils. Bet ką gali žinoti, prie ko atves tolesnis darbas Švietimo ir mokslo ministerijoje dabartinėmis sąlygomis?
Dar prieš gerą mėnesį švietimo ir mokslo ministrės pasiryžimas pailginti mokslo metų laiką, sutrumpinus mokinių vasaros atostogas, tarsi jau nebekėlė abejonių. Asmeniškai man tai neatrodė pats reikalingiausias ir geriausias sprendimas iš įmanomų variantų (žr. buvusią temą), bet tiek to… Svarbu, kad buvo pateiktas reikalingas pagrindimas ir patikinimas, kad tai tėra tik viso komplekso priemonių, kuriomis siekiama kelti ugdymo kokybę, dalis.
Jau kiek laiko apie mokinių atostogas viešojoje erdvėje žinių nebuvo. Ir štai matome Delfio naujieną–bombą, kad nei Ramūnas Karbauskis asmeniškai (oho!), nei visa jo vadovaujama frakcija (ohoho!) nepalaikys tokio sprendimo. Nors kai kas iš įtakingų tos frakcijos narių prieš keletą mėnesių diskutavo netgi apie tai, keliomis savaitėmis reikėtų trumpinti atostogas…
Koks bus ministrės Jurgitos Petrauskienės sprendimas? Dar pora tokių akcijų–atrakcijų ir situacija gali tapti labai panaši į pirmtakės laikus. Nors priežastys ir skirtingos…

“IR TOS NELEMTOS MINISTRO PAREIGOS” komentarų: 6

  1. IME

    O tai mokslo metų ilginimas ar ne ugdymo planų reikalas? O anie, kiek man žinoma, tvirtinami ŠMM ministrės įsakymu. Vadinasi, tai – ne seimo kompetencijos klausimas. Kita vertus, suprantu, kad ministrei su valdančiaisiais pyktis veikiausiai nesinorės, todėl nauji vėjai gali reikšti ir naujus sprendimus (grįžimą prie senųjų). Ir vėl šekspyriškos nuotaikos – “daug triukšmo dėl nieko”. Tiesa, kaip parodė pastarųjų dienų įvykiai, Rusijoje už Šekspyrą galėtų ir policija sulaikyti. Lietuvoje kol kas ne.

  2. Evaldas

    Na taip… Mokinių atostogų klausimas – ne Seimo reikalas. Tik prisimena nesena istorija. Vienas ministras bandė sutrumpinti atostogas. Tai labai greitai tapo „nebeministru“.
    Apskritai, nepavydžiu ministrei situacijos. Bus principinga – Karbauskis pasirodys labai švelnus ir pūkuotas (humaniškas). Bandys pakeisti savo nuostatas – pasimatys, kas iš tikro švietimui diriguoja…

  3. IME

    Man visoje šioje situacijoje liūdniausia matyti demokratijos agoniją ant sėdmaišių :(

  4. Evaldas

    Būkim optimistai. Yra toks pažangos strategijos dokumentas „Lietuva 2030“. Tai va, tais metais Lietuva bus ir pažangi, ir demokratiška. Bo jau bus lygiai 40 metų (kaip Mozė su visa tauta) paklajojusi po „dykumas“ – pitrėnienes, krasauskienes, karbauskinius valstiečius čia mums Dievulis atsiuntė kaip tikėjimo tvirtumo išbandymą.
    Tiesa, jei iki to meto dar liks kam Lietuvoje būti pažangiam ir demokratiškam…

  5. Evaldas

    Pagaliau sulaukėm klausimo išrišimo.
    Švietimo ir mokslo ministrė pasiekė savo – kitais mokslo metais bus dešimčia dienų ilgesni mokslo metai.
    Valstiečių vadas pasiekė savo – vasaros atostogos formaliai nesutrumpintos.
    Taigi, ir avis sveika, ir vilkas sotus. Gyvenime taip būna tik tuo atveju, jei vilkas sukremta kažkokį kitą gyvūnėlį…

  6. IME

    Gero ūkininko vietoje eičiau perskaičiuoti asilų.