„VEIDO“ MOKYKLŲ REITINGAI: KEIČIU NUOMONĘ

Šimtojo įrašo proga – pozityvas. Dvi dienas „mėtau“ žvilgsnį į „Veide“ publikuotus naujausius Lietuvos mokyklų reitingus ir džiaugiuosi. Ne, ne pagerėjusiais geriausiųjų mokyklų pagal mano nuosavą klasifikaciją reitingais. Net atvirkščiai, jie atrodo prastesni nei pernai. Ir apskritai, man tie reitingų skaičiai neįdomūs.
Lygiai taip pat neįdomūs ir tie komentatorių paverkšlenimai ar pasipiktinimai, kad reitingai neteisingi, kad jie neatspindi realios mokyklų situacijos. Juk ir arkliui aišku, kad Vilniaus Licėjus ir KTU Gimnazija nuolat bus pirmose vietose pagal akademinius pasiekimus. Nes pagal kitus kriterijus matuoti dar nemokam. Tad nėra ko čia piktintis!
Ir apskritai, įsikalkim sau į galvą, kad „Veido“ sudaryti reitingai skirti vienam vieninteliam reitingui pamatuoti, tiksliau – pakelti. Neabejotina, kad šio „Veido“ numerio reitingas finansine prasme yra labai aukštas. Susidomėjimas sava (savo vaikų, anūkų ir pan.) mokykla skatina bent jau šį numerį nusipirkti.
Tai, kad tarpusavyje lyginami iš anksto gerai žinomi skirtingi dydžiai, – nieko nauja. Kas džiugina? Pirmiausia tai, kad pačios reitingo sudarytojos pripažįsta: „Kiekviena mokykla yra individuali, todėl absoliutinti reitingo rezultatų negalima“. Smulkmena, bet smagu. Antra, reitingo, t.y. lentelės su pavadinimais ir skaičiais, patalpinimas į gana platų nuomonių apie mokyklas kontekstą. Pažiūrėkim, straipsnyje pateiktos VŠĮ „Kuriančios bendruomenės“ vieno iš įkūrėjų Rygaudo Guogio, Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros direktoriaus Gražvydo Kazakevičiaus, Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininko Audriaus Murausko, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko, Šiaulių r. Meškuičių gimnazijos direktoriaus Algio Mačiulio mintys apie su mokyklų „išmatavimą“ susijusius dalykus. Šių žmonių komentarai – jau ne tik šalia esančių skaičių plikas paaiškinimas, bet ir pasvarstymai apie tai, kas į jokius dabartinius reitingus netelpa.
Štai, kai išmoksim realiai pamatuoti mokyklos pridedamąją vertę, kūrybinius pasiekimus, emocinę būklę, tada gal ir patys reitingai bus teisingi. Bet džiugu, kad apie tai bent diskutuojama „Veide“!

Komentuoti negalima.