GRAUDŽIAI JUOKINGIAUSIAS METŲ STRAIPSNIS

873 žodžių, beveik šešių tūkstančių spaudos ženklų (be tarpų) apimties straipsnis internete paskelbtas 2012 m. gruodžio 23 d. 14 valandų 2 minutės. Nepaisant nepalankaus domėjimuisi laiko – pirma diena po neįvykusios pasaulio pabaigos ir paskutinė diena prieš šv. Kūčias, t.y. sekmadienis – per pirmas penkias valandas šis straipsnis susilaukė net 572 komentarų. Kuo jis galėjo patraukti internautų susidomėjimą?
Pirmasis netikėtas autoriaus atradimas – pasaulio pabaigos pagal majų kalendorių ir Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (Stalino) gimimo dienos sutapimas lemtingąją gruodžio 21 dieną. Tuo sutapimai nesibaigia. Autoriui sutapimas yra ir tai, kad gruodžio 31 dieną formaliai įsikūrė SSRS. Na, kam čia kreipti dėmesį į dešimties dienų paklaidą? Dar įdomiau, kad su visa šia grandinėle sutampa ir tos pačios SSRS žlugimas. Nekreipkim dėmesio, kad dabar jau gruodžio 25 dieną. Svarbiausia, kad „lygiai po 69-erių metų“. Autoriui šis skaičius – labai jubiliejinis.
Atmeskim į šalį šią keistai intriguojančią skaičių ekvilibristiką ir pasidomėkim, apie ką gi šis straipsnis. Lygiai du trečdalius teksto (571 žodis ir beveik keturi tūkstančiai spaudos ženklų) užima SSRS įkūrimo istorija. Ją „paskanina“ ne tik senosios vadovėlinės tiesos apie prievartinį Gruzijos, Azerbaidžano ir Armėnijos sujungimą į Užkaukazės tarybinę federatyvinę socialistinę respubliką, skirtumai tarp Lenino įsivaizdavimo ir Stalino realizavimo, paskutiniųjų Lenino laiškų perpasakojimas. Autorius su pasimėgavimu šokinėja nuo tikrųjų Kamenevo, Zinovjevo, Trockio pavardžių iki neurosifilio kaip Lenino mirties priežasties demaskavimo.
Toliau skaitytojui siūlomas nedidelis kokteiliukas iš rusiško nuomonių portalo Gidepark.ru vieno komentaro, visuomenės nuomonės tyrimo įstaigos „Levada-centr“ paskelbtų duomenų apie didėjančią Rusijos gyventojų nostalgiją SSRS ir britų dienraščio „The Guardian“ žurnalistų įspūdžių iš sovietinius laikus Lietuvoje menančių projektų – Grūto parko, bunkerių…
Paskutinieji 6% viso straipsnio pagaliau imasi gvildenti pačią temą. Net 55 žodžiais autorius perspėja skaitytojus apie nostalgiją sovietijai jaučiančios politinės grupės sugrįžimą prie Lietuvos valstybės vairo, apie porą simptomiškų pareiškimų Rytų politikos srityje.
Kas yra juokinga ir kas yra graudu? Juokinga yra tai, kad šio opuso, už kurio struktūrą joks rašinius taisantis lietuvių kalbos mokytojas neparašytų teigiamo pažymio, autorius yra ilgametis Lietuvos SSR laikų radijo ir televizijos politikos apžvalgininkas, žurnalistas. O graudu? Pats straipsnio pavadinimas – „Ar reikia referendumo dėl grįžimo į SSRS?

Vienas “GRAUDŽIAI JUOKINGIAUSIAS METŲ STRAIPSNIS” komentaras

  1. ET

    Deja, Jūs teisus.