BOBUTĖ NEBUVO REZISTENTĖ

Prieš kelias dienas gavau brangią šeimos relikviją – savo jau senokai a.a. bobutės (taip ją vadinau vaikystėje ir jaunystėje) anos Lietuvos Respublikos laikų pasą. Daug jame skirtumų, jei palygintume su šių dienų analogišku dokumentu. Šiandien pase įrašų apie tikybą, užsiėmimą (profesiją), ūgį, plaukų ir akių spalvą, veido formą nerastume.
Teko ir kiek nusivilti…
Viršelis byloja, kad pirmosios sovietinės okupacijos metu mano bobutė nebuvo aktyvi rezistentė. Dar daugiau, antspaudai tarsi liudytų, jog ji kiek “persistengė” balsuodama už naują valdžią…
Aš savo versiją apie dvigubą spaudą turiu. O kaip atrodo Jums?

“BOBUTĖ NEBUVO REZISTENTĖ” komentarų: 18

  1. ET

    Žavu:)

  2. Evaldas

    ET: problema tik ta, jog istorikai (istorijos mokytojai) čia, matyt, nepakliūna. Niekas taip ir nepaaiškina dvigubo spaudo egzistavimo…. :(

  3. Juozas

    Tai gal bobutė bijojo, kad pirmasis spaudas neryškus išėjo, tai Tarybų valdžia, atsidėkodama už lojalumą, nemokamai dar antrą, ryškesnį, įspaudė?

  4. Evaldas

    Juozui: ačiū už bandymą. Aš galvočiau, kad priežastis nebuvo techninė. Todėl pateikiamas ne tik pirmojo viršelio vaizdas. Kai kurią pagalbą gali suteikti ir ketvirtojo viršelio įrašai… :)

  5. Saulė V.

    O gal pirmas antspaudas reiškia, kad atėjo balsuoti, o antras rodo, kad balsavo “teisingai” ? :)
    Yra tik keli skirtumai, kuriuos radau ketvirtojo viršelio įrašuose: pasikeitė gyv. vieta ir nuo 1940 metų nemokėta įrašymo rinkiava, gal čia slypi atsakymas :)

  6. Evaldas

    Saulei: ačiū už bandymą. Irgi įdomi versija :) Tačiau aš galvočiau, kad ji nėra teisinga – neteko niekur skaityti apie atžymas dėl “teisingo” balsavimo. Tiesą sakant, manau, jog teisingo sprendimo logika glūdi balsavimo vietos nustatyme ir tada jau istorijos žinių apie rinkimus toje vietoje 1940 metais naudojime.
    Sėkmės! :)

  7. Evaldas

    Negi tarp tiek daug kasdien skaitančių šią žinutę nėra istorikų, istorijos mokytojų, kurie paaiškintų dvigubo spaudo kilmę? :(

  8. Vaidas

    Galima spėti? :) . Du spaudai – du kartus balsuota. Pirmą kartą tikriausiai į liaudies seimą. O antras? Gal buvo išrinkta į Seimą? :) , tada jau būtų reikėję daugiau balsuoti. Pažiūrėjau sąrašą, buvo moterų, bet bobutės pavardės nežinau, negaliu pasitikrinti.
    Antras variantas – gal vyko kokie savivaldos rinkimai?

  9. Vaidas

    Ir dar, jei rinkimai buvo rengti pagal dar nepriklausomoje Lietuvoje išleistu rinkimų įstatymu, prezidentą turėjo rinkti ypatingieji tautos atstovai :) . jei tokie buvo, gal ir jiems renkant prezidentą buvo dėtas spaudas?

  10. Evaldas

    Vaidui: ačiū už spėjimus. Tikrai, buvo balsuota du kartus. Kiek žinau, spaudus dėjo tik rinkimuose į Liaudies seimą. Bet kodėl du kartus? Atsakymas, be abejo, glūdi informacijoje, kuri pateikta kitame paso viršelyje. :) Ją įskaityti tikrai galima…

  11. alfabeta

    Negi niekas neparašys, kodėl pase yra du antspaudai? Ei, istorikai, kur jūs? :(

  12. Evaldas

    alfaibetai: man irgi labai keista. Skaitliukas demonstruoja, kad pranešimas ir komentarai yra skaitomi. Norėčiau tikėti, kad DIDESNĖ DALIS skaitančiųjų vienaip ar kitaip yra susiję su istorija ar jos mokymu. Todėl net nežinau kaip vertinti… Greičiau tai yra istorikams apskritai būdingas TINGĖJIMAS reikštis virtualioje erdvėje nei gilesnių faktų apie 1940 metus nežinojimas. Tikėkimės…

  13. Vaidas

    Trumpai: 1940 m. Ukmergėje vyko dveji rinkimai: pirmuose išrinko neegzistuojantį asmenį Abakonį (skubant įsivėlė spausdinimo klaida sąrašuose?), antruose – J. Paleckį, nes panaikinus prezidento pareigybę šis liko be pareigų.

  14. Evaldas

    Vaidui: pagaliau, sveikinu!!! Aš jau galvojau, kad šis klausimas numirė neatsakytas. Pasirodo, klydau. Smagu!!!
    O kad dar kas nors galėtų labai tiksliai (dokumentuotai) paaiškinti visas peripetijas su tuo Abakoniu (šiaip, mano senelio brolis buvo A. Bakonis), būčiau labai dėkingas. Apie šią istoriją žinau tik tiek, kad į kandidatų į Liaudies seimą sąrašus buvo įtrauktas neegzistuojantis žmogus “Abakonis” (teko aptikti sąraše to meto spaudoje – J.Abakonis, 30 metų valstietis). Nors ir “išrinktas”, bet nepasirodė, nes… tokio ir nebuvo. O gal taip iš anksto buvo paruošta vieta J.Paleckiui?
    P.S. Iš manęs Vaidui priklauso bokalas alaus :) … Jei kokiam istorikų renginyje susitiksim, prašau man apie tai priminti. Sėkmės istorijos dirvonuose!

  15. Kristina

    Šiuo klausimu jokių sąmokslo teorijų nėra -tiesiog buvo padaryta techninė klaida, kuri buvo nuslėpta nuo visuomenės ir vėliau ja išmaniai pasinaudojo Paleckis, kai liko ,,ant ledo”.

    Šiek tiek daugiau informacijos apie šią istoriją galima rasti čia:
    Kandidatų į Lietuvos Respublikos Seimą sąrašas, Lietuvos Aidas, 1940 m. liepos 11 d.;
    Liaudies Seimo narių sąrašas, Tiesa, 1940 m. liepos 17 – 18 d.;
    1980 m. birželio 13 d. Buvusių Liaudies Seimo atstovų susirinkimo protokolas, Lietuvos ypatingasis archyvas, F. 3377, Ap. 53, B. 43, L. 1.

    O dėl to, kad bobutė balsavo, tai pagal tuo metu galiojusį reglamentavimą, buvo privaloma balsuoti, o to nepadariusiems grėsė įvairūs nemalonumai… ypač jei pats asmuo ar jo šeima dirbo valstybės tarnyboje.

  16. Evaldas

    Kristinai: tai situacija kaip ir aiški buvo (man – iš pat pradžių, o šio blog’o skaitytojams – po to, kai Vaidas pateikė teisingą atsakymą). Gal iš tiesų čia nebuvo jokio išankstinio sąmokslo? Bet ar galima tuo tikėti visu šimtu procentų? Man, pavyzdžiui, būtų įdomu sužinoti, kaip, kodėl atsirado ta techninė klaida. Pavyzdžiui, ar apskritai egzistavo Abakonis? Ar tai galėjo būti A. (pavyzdžiui, Alfonsas) Bakonis? Spausdinta to meto informacija nieko nepaaiškina. Gal Jums teko naudotis minimu archyvo dokumentu? Gal jame yra daugiau informacijos nei pateikė “Lietuvos Aidas”, “Tiesa” ar istorikas S. Sužiedėlis?

  17. Kristina

    Kiek tekę susidurti, tai šis klausimas yra istorikų darbuose aptartas ir, kiek man žinoma, niekas neįžvelgė jokių sąmokslo teorijų. O dokumentuose yra užfiksuotas šis nesusipratimas (rinkimų procese kartais tokių incidentų pasitaiko dėl skubos apdorojant didelius informacijos kiekius). Aišku, jei būtų taikytos kažkokios juodosios technologijos, vargu, ar tai būtų dokumentuojama.
    Pavyzdžiui: http://books.google.lt/books?id=prqkNTCqa9cC&pg=PA228&lpg=PA228&dq=JONAS+AbakonIS+bakonis&source=bl&ots=FdIYF8t0eA&sig=EnHWnN-EXCDzO5VGZCm9Wo-t0b4&hl=en&sa=X&ei=TW9cUfOOCeiF4ATr54HYBA&ved=0CCoQ6AEwAA#v=onepage&q=JONAS%20AbakonIS%20bakonis&f=false (228 pus.)

  18. Evaldas

    Kristinai: ačiū už nuorodą. Įsitikinau, kad paskutiniam komentare padariau klaidą – ne Sužiedėlis, o Senn’as apie tai rašė. Aš tos knygos tą vietą buvau skaitęs, bet pamiršau kas rašė. Dabar atsigaminau, kad man Sužiedėlis rekomendavo šią Senn’o knygą pavartyt, tai aš po tiek metų ir autorystę Sužiedėliui “suverčiau”. Ir dabar pagal Sužiedėlį internete nebegalėjau atrasti.
    Bet ir pas Senn’ą yra tik pats klaidos konstatavimas. O kaip/kodėl tokia konkreti klaida atsirado (konkretus vardas, pavardė, amžius, užsiėmimas – jeigu tokio žmogaus apskritai nebuvo)? Detalės, matyt, jau mirusios istorijai…